Social Housing in Aigues-Mortes / Thomas Landemaine Architectes

first_img Social Housing in Aigues-Mortes / Thomas Landemaine Architectes Year:  “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/771854/social-housing-in-aigues-mortes-thomas-landemaine-architectes Clipboard ArchDaily Photographs:  MC LucatProject Lead:Grand Delta HabitatCity:Aigues-MortesCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© MC LucatRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 82 ADWindowsJansenWindows – Janisol PrimoWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXText description provided by the architects. The project of collective housing in Aigues-Mortes has been developed within an exceptional site, living witness of the 70s. The building is located in a factory estate whose architecture is marked by a modern style. The plot occupies a key spot; the work has to manage the transition from a scale to another, between 3-storey housings and individual houses the latter being scattered at the rear of the plot, on the property line.Save this picture!Floor PlanSave this picture!© MC LucatIn order to compose with existing pieces, the TLA team has chosen to integrate and reinterpret some of the on-site architectural elements to the building aesthetic. As a result, the treatment of edging strips has been carefully thought and comes marking the floors to give a local dimension to the project. Although it is integrated in its context, it was important to give it a punch image, an identity. Consequently, architects chose to use wooden materials to unify the project. First, this material covers well and second it creates small subspaces, more secret universes. Being like little huts, the loggias create intimate outdoor spaces where it is pleasant to live. The wood emphasizes a feeling of warmth and of interiority but mostly permits one to manage opacities and transparences, and acts as a filter. Thus, “looking without being seen” becomes possible!Save this picture!© MC LucatFinally, marking the corners appeared as a way to reinforce the project geometry and to delimit distinctly two entities. The upper part, with fifteen apartments in double exposure, is covered of wood and punctuated of small appropriable volumes. The composition is sitting on a mineral base. Here, the addition of gabion baskets comes to strengthen the dichotomy feeling between the two elements. On the ground floor two public spaces nestle: a tax center and a police station.Save this picture!© MC LucatSave this picture!DetailThe main difficulty on this project were to conciliate cost, comfort, aesthetic, social and environmental issues. But this skin has not yet said its last word! Then, it takes a functional role and becomes a sunscreen. Playing with rhythms and exposures, it protects and receives light! Faithful to itself, this skin shapes and modulates the façade.Save this picture!© MC LucatOriginally published on August 17, 2015. Project gallerySee allShow lessDique 2A Berria Housing Renovation / BeharkSelected ProjectsFoshan Meisha Bilingual School / AUBE CONCEPTIONSelected ProjectsProject locationAddress:Aigues-Mortes, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/771854/social-housing-in-aigues-mortes-thomas-landemaine-architectes Clipboard Apartments Photographs CopyApartments, Social Housing•Aigues-Mortes, Francecenter_img Architects: Thomas Landemaine Architectes Year Completion year of this architecture project Save this picture!© MC Lucat+ 24Curated by Fernanda Castro Share Social Housing in Aigues-Mortes / Thomas Landemaine ArchitectesSave this projectSaveSocial Housing in Aigues-Mortes / Thomas Landemaine Architectes “COPY” France 2015 Projects CopyAbout this officeThomas Landemaine ArchitectesOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsSocial HousingAigues-MortesIcebergFrancePublished on January 02, 2021Cite: “Social Housing in Aigues-Mortes / Thomas Landemaine Architectes” 01 Jan 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?艾格莫尔特社会住房 / Thomas Landemaine Architectes是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more